Lyft ögat och umgås

Bildmontage. Arkivbild:TT

Bildmontage. Arkivbild:TT

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2014-02-19 01:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mobiltelefoner florerar överallt. Man kanske inte tänker på hur mycket de faktiskt påverkar oss, och jag skulle inte säga att det är på ett positivt sätt.

I skolan kan man se flera ungdomar sitta på en bänk och stirra på varsin mobiltelefon istället för att faktiskt prata med varandra på ett socialt sätt.

Mobilanvändandet suddar även ut gränsen mellan rast och lektion eftersom många ungdomar anser att det inte räcker med att använda mobilerna på rasterna.

Lektionstid är även bra tid, enligt många, att sitta med mobilen.

En skrämmande tanke är att ungdomar lär sig att det är okej att ständigt använda telefonerna, även när de kommer ut i arbetslivet. Man kan tro att skolan försöker stoppa elevernas mobilanvändning på lektionerna, men så är inte alltid fallet.

Måste man konstant vara uppkopplad mot internet eller hela tiden veta vad ens kompisar gör?

Även vuxna kan vara extremt uppkopplade. Jag har sett vuxna människor sitta på restaurang, eller liknande, med varsin mobiltelefon i handen, istället för att vara sociala med varandra.

Frågan lyfts till en helt annan dimension när det gäller mobiltelefoner i trafiken. Förare som pratar i telefonen under tiden som de kör reagerar inte lika snabbt som vanligt. De tittar heller inte backspeglarna lika mycket.

Barn kan till och med få smarta telefoner i en alldeles för tidig ålder eller få leka med föräldrarnas surfplatta.

Mobiltelefoner finns nästan var du än går utan att du kanske tänker på det. Egentligen är det sjukt hur de förstör för oss människor ur ett socialt perspektiv.

Kommer framtidens människor att utvecklas till enstöringar eller kommer den sociala kompetensen segra?

Maja Eriksson

Es1,  Anderstorpsskolan

Bildmontage. Arkivbild:TT
Bildmontage. Arkivbild:TT
Läs mer om