Replik på Ulla Anderssons (V), Wiwi-Anne Johanssons (V) och Agneta Hanssons (V) debattartikel ” Varför ska sjuka kvinnor straffas” publicerad i Norran och på norran.se torsdagen den 6 februari 2014.
Det är obegripligt att Vänsterpartiet inte ser värdet i att så många människor som möjligt arbetar. Jobb ger förutom ekonomisk frihet också ett socialt sammanhang och en stärkt självkänsla. Bara genom att så många som möjligt arbetar kan vi fortsätta bygga Sverige starkt.
Sjukfrånvaron för kvinnor har länge varit högre än för män. Skillnaderna har dock minskat genom alliansens politik. Sedan 2006 är 122 000 färre kvinnor i sjukersättning (tidigare förtidspension) jämfört med 77 000 färre män. Likaså är 25 000 färre kvinnor långtidssjukskrivna (över ett år) jämfört 14 000 färre män. De minskade skillnaderna i sjukfrånvaron leder till en förbättrad ekonomisk jämställdhet.
Kvinnors inkomster har ökat snabbare än männens sedan 2007. Det framgår av de senaste inkomst- och skatteuppgifterna för inkomståret 2012. Inkomsterna har ökat med 4,6 procent för kvinnorna jämfört med 3,3 procent för männen.
Ett orosmoln är att de korta sjukskrivningarna (under sex månader) ökar från historiskt låga nivåer. Detta är allvarligt och det gäller att fortsätta förbättra rehabiliteringen och stärka incitamenten att återgå till arbetsmarknaden. V vill i motsats till detta montera ner tidsgränser och höja ersättningar, vilket kraftigt skulle öka sjukfrånvaron och i synnerhet drabba kvinnorna.
Fritidslinjen kallar Vänsterpartiet sin politik för arbetstidsförkortning. I partiskriften ”Striden om tiden” står det. ”Enligt vårt förslag ska frågan om arbetstidsförkortning ta sin utgångspunkt i den så kallade fritidslinjen med en tydlig feministisk profil”. Ett talande citat. Fritidslinjen skulle drabba kvinnor i högre utsträckning än män.
Sveriges ekonomi mår bättre än i stora delar av omvärlden. Det är en förutsättning för att över 200 000 nya jobb har skapats sedan 2006 och att kvinnors löner ökar. Denna tillväxt skulle skadas av Vänsterpartiets stora skattehöjningar på företagande och arbete. Kvinnors arbete och företagande skulle drabbas hårt.
Sverige är en internationell förebild vad gäller jämställdhet. Det vilar på en god ekonomisk tillväxt och synsättet att kvinnor ska delta på arbetsmarknaden på samma sätt som män. Detta är utgångspunkten för Moderaterna.
Gunnar Axén(M) riksdagsledamot för Östergötlands län och ordförande riksdagens socialförsäkringsutskott
Elisabeth Björnsdotter Rahm(M) riksdagsledamot för Västerbottens län