- Det är glädjande att vi kan leverera på vårt löfte om ett positivt resultat. Det visar att det omställningsprogram vi går igenom har en effekt. Det är en hård marknad därute, men vi tar plats i marknaden och håller faktiskt i våra marknadsandelar, säger Rickard Gustafson, vd och koncernchef i SAS, till TT.
SAS vinst före skatt för hela det brutna räkenskapsåret som avslutades i oktober landade på 433 miljoner kronor, jämfört med storförlusten föregående räkenskapsår på 3,25 miljarder kronor. Flygbolaget, som ägs till hälften av svenska, norska och danska staten, redovisar därmed sin första helårsvinst sedan 2007.
Intäkterna sjönk från 42,4 miljarder kronor under föregående år, till 42,2 miljarder. Att SAS levererar vinst trots att intäkterna sjunker beror på att SAS har fått ned sina kostnader betydligt under året, efter det ultimatum man ställde till personalen förra hösten.
- Vi har lyckats med att få ner kostnaderna samtidigt som vi har lyckats öka vår kapacitet utan att köpa nya flyg eller anställa ny personal.
Även om SAS gjorde en vinst understeg den analytikernas förväntningar, och aktien har strax före 11-tiden fallit med närmare 4 procent på Stockholmsbörsen.
- Det positiva är att SAS gör vinst. Det har man knappt gjort på hela 2000-talet, och det är bara ett år sedan bolaget var konkursfärdigt. Fast om man blickar framåt så skjuter SAS fram sin resultatprognos ett år, säger flygexperten Richard Björnelid.
De senaste trafiksiffrorna från SAS visade att planen var mindre välfyllda, och flygbolaget spår ett tufft första kvartal.
- SAS har lyckats hålla uppe prisnivåerna men har en lägre kabinfaktor. Frågan är hur länge prispressen i marknaden kommer att fortgå. Jag kan tänka mig att de kämpar på med att hålla uppe prisnivåerna, men risken är då att det sker en viss förflyttning av passagerarna till konkurrenterna, säger Richard Björnelid.
Samtidigt pekar Richard Björnelid på att SAS under nästa år börja betala av på flygplan man har köpt, och ska även klara av inlösen av obligationslån.
Styrelsen föreslår att ingen utdelning ges till aktieägarna.
Enligt Gustafson gör osäkerheterna i den europeiska ekonomin att många flygbolag i stället flyttar sin flygkapacitet till det ekonomiskt starkare norra Europa. Under fjärde kvartalet hårdnade konkurrensen betydligt, och flygbolagens kapacitet ökade totalt med över 10 procent i den nordiska marknaden. Hur intäkterna kommer att utvecklas under det kommande året är osäkert, enligt Gustafson, men han räknar med att SAS kan spara 1,2 miljarder kronor under året. Trots den ökade pressen från konkurrenterna tror han på en vinst även nästa räkenskapsår - "förutsatt att marknadsutvecklingen avseende kapacitet, flygbränsle och valuta inte försämras ytterligare samt att inget oförutsett inträffar i övrigt".
SAS bedömning är samtidigt att de finansiella målen som tidigare förväntades uppnås under räkenskapsåret 2014/2015, uppnås först under 2015/2016.