Dyrt när sommarstugor blir villor

Gamla sommarstugeområden förvandlas till permanentbostäder i allt snabbare takt, särskilt runt storstäderna. För husägare kan det kosta hundratusentals kronor när kraven på avlopp plötsligt höjs.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Foto: Foto: Norrans redaktion

Ekonomi, näringsliv & finans2013-08-19 16:29

Växande befolkning och pressad bostadsmarknad ökar intresset för mindre exploaterade områden. Att en kommun beslutar införa kommunalt vatten och avlopp i äldre fritidshusområden är ofta ett tecken på att området håller på att förvandlas. Så har redan skett på flera håll i flera kommuner runt Stockholm, Göteborg och i Skåne.

Årsta Havsbad är ett gammalt sommarstugeområde från 1920-talet med omkring 800 fritidshus. Av dem är redan i dag omkring en fjärdedel bebodda permanent. Nu har kommunen bestämt att området ska förses med kommunalt vatten och avlopp.

Många sommarstugeägare försöker nu sälja sina sommarhus då man fruktar att området ska ändra karaktär. Andra ser det som en investering att satsa de uppemot 200 000 kronor det kostar att få kommunalt vatten och avlopp indraget, för att senare kunna sälja till ett högre pris.

undefined
Foto: Scanpix

Fritidshusområden

Mellan 22 och 23 procent av fritidshusen i storstadslänen förvandlades till permanenta bostäder mellan åren 1990 och 2005.

Antalet fritidshusområden ökade med 61 stycken under samma period. Flest finns i Stockholms län, följt av Västra Götalands län.

I slutet av 2010 fanns det 1 383 fritidshusområden i Sverige. Sedan 2005 har 131 områden tillkommit och 70 har upphört.

Källa: SCB (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!