Kommunal: Vi kan strejka länge

Busstrejken fortsätter i dag, för åttonde dagen i rad. Men några genombrott i samtalen mellan parterna har inte gjorts. Enligt Kommunal kan de strejka länge, om det behövs.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Foto: Foto: Norrans redaktion

Not Found2013-06-26 19:38

Enligt Peter Jeppsson har samtalen mellan parterna i dag fortsatt ungefär på samma sätt som i går. Några genombrott har inte gjorts.

- Det kan man inte säga. Men jag tycker att vi tar steg i rätt riktning hela tiden, säger han.

TT: Varför är det orimligt att avtala om att bussförarna inte ska behöva söka om sina arbeten när en ny operatör vinner en upphandling?

- De allra flesta får ju följa med och så har det alltid varit. Det här med att det är otrygga anställningar håller vi inte med om. Upphandlingstiden är ofta 8-10 år och ibland mer. Då har man en mycket trygg sits som jag ser det, mycket tryggare än många andra delar av arbetsmarknaden där det sker rationaliseringar och uppsägningar hela tiden, säger Peter Jeppsson.

Han drar paralleller till andra områden där företag arbetar med offentligt upphandlade kontrakt.

- Om man tänker sig till exempel att ett sjukhus byter tvätteri. Då är det ingen anställd som får följa med till det nya tvätteriföretaget. Något sådant regelverk finns inte, säger han.

Kommunal uppger att det i nuläget är cirka 1 400 medlemmar som är uttagna i strejk. Det är bussförare, spårvagnsförare och service- och verkstadspersonal. Om strejken fortgår kommer den att utökas under natten till lördag och då kommer ytterligare 1 400 medlemmar att tas ut.

Hundratusentals resenärer i Stockholmsområdet, Södertälje, Umeå, Norrköping, Strängnäs, Halmstad, Jönköping och Västerås/Hallstahammar berörs.

Kommunal har en mycket stor konfliktkassa. Totalt handlar det om cirka 2,4 miljarder kronor bestående av finansiella tillgångar aktier, räntor och fastigheter.

"Vad vi sagt tidigare är att vi i princip kan strejka hur länge som helst, även om vi helst inte vill det", skriver Kommunals pressekreterare Carin Larsson i ett mail till TT.

Bråvallafestivalen i Norrköping inleds i morgon och för arrangörerna har den pågående strejken inneburit ett orosmoment. Redan i dag väntas en del av de drygt 45 000 besökarna anlända och tanken var att spårvagnstrafiken mellan Resecentrum och festivalområdet skulle förstärkas, men nu är den i stället helt inställd.

Festivalarrangören FKP Scorpion har hittat en bussentreprenör som är villig att köra ersättningsbussar mellan Norrköpings Resecentrum och festivalområdet - en sträcka på drygt fem kilometer.

- Om festivalarrangören sätter in extrabussar så anser vi inte att det är strejkbryteri om de går från punkt a till punkt b utan att stanna på vägen, säger Mikael Lundberg, ombudsman på Kommunal region öst.

Men arrangörerna bakom festivalen oroar sig för att deras gäster ska bete sig aggressivt på grund av strejken, rapporterar SVT:s Östnytt.

Nu försöker festivalanordnarna FKP Scorpio, i ett brev till polis, kommun, länsstyrelse och räddningstjänst, friskriva sig från ansvar för besökarnas handlingar. Situationen utgör en "överhängande fara" enligt arrangörerna, som i brevet uppmanar myndigheter att "vidta omedelbara åtgärder för att förhindra det katastrofala utfall som detta kan leda till".

undefined
Foto: Scanpix
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om