Print Rapportera felRapportera fel Dela på Facebook

Kommunal varslar om trafikstrejk

Fackförbundet Kommunal varslar om strejk för 1 400 anställda i trafiken. Enligt Peter Jeppsson, vd för Bussarbetsgivarna och Transportgruppen, säger att konsekvenserna av konflikten - om den bryter ut - riskerar att bli omfattande.

- På sina håll blir det väldigt ingripande konsekvenser. På vissa orter kommer lokaltrafiken störas väldigt mycket och i en del fall stanna helt, säger Peter Jeppsson.

Enligt Kommunal handlar oenigheten om att arbetsgivaren inte vill möta kraven om tryggare anställningar, de anställdas inflytande över arbetstiderna och rättvis lönesättning. Motsvarande arbetsgivarformuleringar handlar om att man har erbjudit löneökningar i enlighet med vad andra grupper fått, men att facket kräver mer.

- Förhandlingar är ett givande och tagande. Vi har varit beredda att gå Kommunal till mötes både vad gäller löner och villkor men det förutsätter att även Kommunal gör vissa eftergifter. I stället har de svarat med en omfattande strejk, säger Jeppsson.

Enligt Jeppsson blir nu medling nästa steg i processen.

Strejkvarslet gäller från och med den 13 juni och omfattar bussförare, spårvagnsförare, verkstadspersonal och servicetekniker. Bryter konflikten ut drabbas i första hand kollektivtrafiken i Norrköping, Västerås, Halmstad, Strängnäs, Jönköping, Gävle och Östersund. I ett andra steg varslar Kommunal om strejk från den 19 juni för anställda i Stockholm, Södertälje och Umeå.

Totalt omfattar varslet 1 400 personer.

Publicerad 2013-05-28

Läs våra kommentarsregler

Reaktion

Vad tycker du?

Annonsera