Print Rapportera felRapportera fel Dela på Facebook

Teorier som förklarar världen

Förvånansvärt många tror på konspirationsteorier. Och många av dem är faktiskt sanna.

Har du någonsin märkt att när regeringen eller de traditionella medierna vill förlöjliga en viss ståndpunkt, tar man till ordet ”konspirationsteori”?

Det outtalade budskapet är att vanliga människor som vi aldrig ska ifrågasätta den officiella propagandan som framförs av så kallade officiella källor.

Men vad händer om dessa ”officiella källor” har fel? Tänk om dessa ”officiella källor” har en egen agenda som de försöker främja? Har det blivit ett brott att ställa frågor? Har det blivit ett brott att tänka själva? En konspiration är bara ”en hemlig plan av en grupp för att göra något olagligt eller skadligt”.

Finns konspirationer? Naturligtvis, de har existerat lika länge som mänskligheten. Men i dessa tider ska vi bara anta att alla våra politiker och alla de stora företagen som dominerar vårt samhälle är underbart ansvarstagande vilka aldrig skulle vilja göra oss någon skada.

Uppdrag Granskning ifrågasatte Migrationsverkets inhyrning av bostäder till asylsökande. Där rullar miljontals kronor till bolag som har specialiserat sig på att hyra ut inkvarteringar för asylsökande. Trots att det hade gått att få bostäder till mycket lägre kostnad.

Om det Uppdrag Granskning pekade på är resultat av hur Migrationsverkets tjänstemän fördelat kontrakten, hur tror du då att den förklarande konspirationsterorin skulle kunna se ut?

Lennart Gustavsson

Tuvan

Publicerad 2013-04-16 av:

insandare Insändarredaktionen insandare@norran.se

Läs våra kommentarsregler

Reaktion

Vad tycker du?

Annonsera