På debattsidan i Norran den 21 marsså vädjar byggnadsantikvarie Pernilla Lindström om att kommunen och byggnadsnämnden inte bör trampa över gränsen i byggnadsförordningen genom att låta Nordvestor riva fastigheten på Stationsgatan, en fastighet som betecknas som särskilt värdefull att bevara.
Pär Nordlund, vd på Nordvestor Fastighets AB, svarar Pernilla den 26 marsatt en investering överstigande 10 miljoner kronor skulle behövas för att få fastigheten i någorlunda skick. Han menar också att Nordvestor genom rivning och nybyggnation bidrar till utveckling, en levande stadskärna som främjar handel.
Nu är det inte juridiskt straffbart att släppa på underhållet på en bevarandeskyddad fastighet till en punkt där bara rivning återstår. Skamligt kan jag tycka, men fortfarande inte straffbart.
För att få ett levande centrum måste handeln gynnas, det måste ges möjlighet för unga entreprenörer att kunna starta mindre affärsrörelser. Jag vet att våra stadsarkitekter själva ser ett blomstrande caféliv, små butiker, gröna ytor och så vidare i vårt framtida centrum. Men bakom varje liten butik och café finns det alltid en människa, någon som ska leva på sin affärsrörelse.
För många av dessa är tillgången på små och billiga lokaler en absolut förutsättning, och det är knappast vad Nordvestor kommer kunna erbjuda på Stationsgatan. Men nuvarande kulturbyggnad skulle faktiskt kunna erbjuda sådana lokaler till en rimlig kostnad.
Redan idag tvingas många små affärsidkare ut i stadens ytterområden där hyran är billigare, butiker som verkligen skulle kunna ge vårt centrum en särprägel. Det är människorna bakom dessa små affärsrörelser som kan skapa förutsättningarna för en levande stadsbild, inte rivning av kulturbyggnader och nyproduktion.
Mikael Karlsson, Skellefteå
SVAR DIREKT:
Det enskilt största problemet med byggnaden på Stationsgatan är den bristfälliga takkonstruktionen vid den ombyggnad som tidigare ägare utfört, inte eftersatt underhåll från nuvarande ägare.
Vad beträffar efterfrågan på lokaler så är de avgörande faktorerna lokalens läge och standard, vilken storlek av lokal som efterfrågas styrs naturligtvis av vilken verksamhet som ska bedrivas där. Generellt kan man konstatera att koncepten för mindre butiker är färre än tidigare, det innebär att större lokaler efterfrågas i större utsträckning än tidigare.
Påståendet att affärsidkare tvingas ut i stadens ytterområden, där hyran är lägre, har ingen förankring i verkligheten. Vi kan konstatera att hyresnivåerna i Skellefteå ligger lägre än i jämförbara städer. Dessutom är hyreskostnaden för de flesta butiker inte den stora utgiftsposten, utan den utgörs av lönekostnader, vi bortser här från varukostnader. Hyreskostnaden ligger i normalfallet på 6-10 procent av omsättningen och lönekostnaden för en mindre butik ligger oftast på 15-30 procent av omsättningen.
Förutsättningen för att lyckas med en butiksetablering är inte beroende av att hitta en liten och billig lokal. Är verksamheten beroende av ett stort kundflöde ska man kanske satsa på den dyraste lokalen med det bästa läget. Eller en större lokal 100 meter från A-läge med en 1/3 så hög hyra.
Men den avgörande faktorn är alltid entreprenören själv. Är jag beredd att jobba hårt 50-60 timmar i veckan, till en lägre lön än en anställd, med kortare semester och riskera insatt aktiekapital, då är jag nog rätt person. I gengäld får man förmånen att företa sig saker, det vill säga, vara företagare.
Pär Nordlund
VD Nordvestor Fastigheter AB