Print Rapportera felRapportera fel Dela på Facebook

Rumpolyckan på lista över udda nyheter

TT väljer att lyfta rumpolyckan i Skellefteå som en av de mest udda under 2012.

Bland de stora nyhetshändelserna under 2012 smög sig också en del mer udda in. Som en falsk stålman i Luleå och en feladresserad middagsinbjudan. I Skellefteå skedde en ovanlig olycka.

– Jag vet inte hur jag ska formulera det här, jag har aldrig varit med om något liknande.

Knappast konstigt att Joakim Oja vid Skellefteåpolisen hade svårt att hitta orden; en trafikolycka i november orsakades av att en cyklist körde in i en ehh. . .människorumpa.

– Rumpan på en passagerare hängde ut ur fönstret på bilen och det var alltså den som träffade cyklisten, förklarade till slut Oja – som hade vissa problem med brottsrubriceringen. Rumpchock kanske?

Men hans kollega Erik Kummu vid Luleåpolisen tvekade inte sedan en överförfriskad herre iförd trikåer och mantel synts vackla runt på stadens gator några augustidagar.

– Det är inte den riktige Stålmannen, han är utklädd, slog Kummu fast.

Och pensionären Margareta Winberg, 67, i Sundbyberg fick i april en överraskande skriftlig inbjudan till middag i regeringskansliet med miljöminister Lena Ek (C) som värdinna.

Margareta Winberg tog på finkläderna och åkte till Rosenbad, där man väntade på hennes namne, den tidigare socialdemokratiska ministern. Miljöministern fann sig dock snabbt och förklarade senare att hon tyckte missen var ”vansinnigt rolig”. Exministern unnade den andra Margaretan trerättersmiddagen.

I januari upprördes både medier och allmänhet av en historia om en pojke från Stockholmstrakten som skulle ha spelat innebandy så illa att han gråtande och frysande övergavs av sin far utanför idrottshallen i Uppsala. Flera nyhetsredaktioner slarvade i upprördheten bort sin rutiner och kollade inte uppgifterna ordentligt. Historien var nämligen inte sann, enligt den polisutredning som följde.

Om det var ett led i kampen för yttrandefrihet eller ett rent reklamjippo må vara osagt, men det gav stort eko när en svensk pr-byrå i juli lät släppa ned 800 nallebjörnar med regimkritiska budskap över Vitrysslands huvudstad Minsk. Diplomatisk frossa följde.

Och frågan är om kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) hade föredragit gammaldags tårtning framför den storm som bröt ut sedan hon skurit i en konstfull tårtvariant som föreställde en svart kvinnotorso. Avgångskrav varvades med rasistanklagelser efter händelsen vid Moderna Museet i april.

Konstnären Makode Linde var dock nöjd med uppmärksamheten. (TT)

Publicerad 2012-12-11

Läs våra kommentarsregler

Reaktion

Vad tycker du?

akutenw

Akutens framtid i Skellefteå utreds

Ikon Skellefteå Landstingspolitikerna debatterade situationen vid akuten i Skellefteå.
Hovrätten · bedrägerihärvan
pengar11

Domstolen: Han ljög om kassakistan

Ikon Skellefteå Den 75-årige inlandsprofilen talade inte sanning om kistorna med pengar.
Annonsera