Print Rapportera felRapportera fel Dela på Facebook
Arkivbild: Scanpix

Kommunal: Det ser inte ljust ut

Nyanställningsblockaden för personliga assistenter bröt ut vid midnatt. Kommunal har inga planer på att återuppta förhandlingarna. "Just nu ser det inte ljust ut", säger avtalssekreterare Lenita Granlund. (TT)

Däremot sade arbetsgivarsidan Vårdföretagarna ja till medlarbudet som skulle ge 2,6 procent.

Enligt Kommunal var nivån i medlarbudet för låg då det handlar om procentpåslag i en låglönegrupp. Dessutom fanns ingenting med i medlarbudet angående kraven på månadslön i stället för timlön eller frågan om uppsägningstid.

Medlarna står till förfogande men förhandlingarna mellan Kommunal och Vårdföretagarna är just nu avbrutna.

- Vad nästa steg blir vet inte jag. Det ligger ett stort ansvar på Kommunal som satt i gång den här konflikten, säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund.

Vårdföretagarna vet inte om nyanställningsblockaden haft någon effekt än.

- Men de företag som jag har haft kontakt med har sagt att det här kan påverka ganska omgående. Om någon är sjuk kan man inte ta in en vikarie, säger Inga-Kari Fryklund.

På måndag går omkring 390 anställda på flygbussar i Stockholm, Göteborg och Malmö ut i sympatistrejk för de personliga assistenterna. Chansen att konflikten är löst innan dess är inte särskilt stor, enligt Kommunal.

- Det är klart att just nu ser det inte ljust ut. För den här gruppen är månadslön och en månads uppsägningstid väldigt viktiga frågor och det är inga kostnader för arbetsgivaren, men de är inte beredda att möta oss, säger Lenita Granlund.

Vårdföretagarna anser att Kommunals krav är orimliga i en hårt drabbad bransch.

- Vi anser att det är djupt oansvarigt. Det kommer oundvikligen att drabba dem som är i behov av assistans, säger förhandlingschefen Maria Gruntman.

Enligt Vårdföretagarna kommer blockaden att drabba funktionshindrade med stora hjälpbehov då blockaden, som gäller både tillsvidare- och visstidsanställningar, betyder att arbetsgivaren inte kan sätta in vikarier vid sjukdom och att det kommer att få konsekvenser redan första dagen.

- Det är fel. Arbetsgivaren har haft tid på sig att förbereda sig inför konflikten. Problemen vid sjukdom går att lösa med övertid och mertid bland de redan anställda, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal.

Personliga assistenter tjänar i snitt 19 500 kronor medan lägsta lönerna ligger på 15 300 kronor. Kommunal har krävt 960 kronor i månaden, vilket motsvarar 5:58 kronor i timmen. Förbundet kräver också månadslön, vilket kommunalt anställda personliga assistenter har. Vid de tre privata vårdbolagen Frösunda, Humana Assistans och Olivia dominerar timlön och visstidsanställningar.

Kommunalt anställda assistenter har även uppsägningstid på en månad.

- Men i de här bolagen får de personliga assistenterna lämna jobbet omedelbart om en brukare vill det. Det finns bara en uppsägningsregel när någon avlider eller vårdas på sjukhus, säger Lenita Granlund.

Bussarbetsgivarna tar ut företagen Flygbussarna Airport Coaches och Swebus i lockout, för att möta Kommunals varsel om sympatistrejk. Lockouten gäller flygbussar till och från flygplatserna Arlanda, Bromma, Skavsta, Göteborg City, Landvetter, Västerås och Malmö.

Anledningen är att man vill skydda de drabbade företagen från orättvis konkurrens, uppger Peter Jeppsson, vd för Transport Gruppen och Bussarbetsgivarna, i ett pressmeddelande.

Lockouten börjar gälla den 2 maj, sju arbetsdagar efter det att strejkvarslet utlöses, uppger Bussarbetsgivarna till TT.

Publicerad 2012-04-20

Annonsera