Print Rapportera felRapportera fel Dela på Facebook

Mer kontroll – till vilken nytta

Direktivet gör din telefon till en spårsändare som visar var du befinner dig.

Vi måste våga säga nej, speciellt när det handlar om sådant vi verkligen inte vill ha.

För en tid sedan röstade regeringen igenom datalagringsdirektivet – mot många medborgares vilja. Det har demonstrerats runt om i landet, både för ett år sedan och under de senaste dagarna. Lika många har deltagit i demonstrationerna mot datalagringsdirektivet som dagen då Sergels Torg i Stockholm fylldes av människor som demonstrerade mot Sopa.

Dessa konstiga bokstavskombinationer slutade inte vid FRA, nu heter de även Sopa, Pipa, Acta och DLD – Datalagringsdirektivet. Och direktiven blir allt mer inskränkande på ditt och mitt privatliv.

Datalagringsdirektivet är ett direktiv som påstås behövas, att man med hjälp av det kan avslöja terrorister. Ironiskt nog kan det bli tvärt om, det kommer att medföra att vi vanliga medborgare blir kontrollerade, medan brottslingarna, som vet hur man skyddar sig med kryptering och kontantkort, kommer att gå fria från övervakningen.

Direktivet gör din telefon till en spårsändare som visar var du befinner dig, vilka du pratar med, när du pratar och hur länge. Med den informationen är det inte svårt att få reda på mer om dig än om du hade haft en kamera i ditt eget vardagsrum.

Syftet med datalagringsdirektivet sägs vara att stoppa den grova brottsligheten. Dock visar statistik från Tyskland, där direktivet redan införts, att det är verkningslöst. Där löser man endast 0,002 procent fler brott tack vare datalagringsdirektivet. Det framgår även att nästan hälften av befolkningen inte längre vågar använda telefonen för känsliga samtal, till exempel till psykologer och läkare. I slutändan kommer detta leda till fler brott, eftersom medborgare inte längre vågar ta hjälp.

Största problemet med direktivet är dock självcensuren. Om man vet att någon lyssnar så tänker man lite mer noggrant på vad man säger. Vågar jag berätta för min kompis att min chef utnyttjar mig? Det där nya partiet med högerextrema vibbar, vågar jag kritisera det? Tänk om jag blir straffad om de kommer till makten?

Vi i Piratpartiet förstår inte varför regeringen vill införa ett direktiv som kan strida mot grundlagen. Ett direktiv som hämmar utvecklingen. Ett direktiv som riskerar att leda till psykisk ohälsa och kan göra att befolkningen inte vågar uttrycka sig fritt. Vi måste våga säga nej, George Orwells ”1984” var inte meningen att användas som en handbok.

Fredrik Ahl

kommunledare, Piratpartiet, Skellefteå

Emelie Skoog

ordförande, Ung pirat, Skellefteå

Publicerad 2012-03-26 av:

Ledarredaktion ledare@norran.se

Läs våra kommentarsregler

Reaktion

Vad tycker du?

Annonsera