Print Rapportera felRapportera fel Dela på Facebook
Foto: Scanpix

Tjuv utger sig för att vara polis

Polisen varnar allmänheten för en bedragare och tjuv som utger sig för att vara polis.

Under den senaste veckan har ett antal försök till grova stölder utförts mot ensamma äldre människor längs norrlandskusten.

Enligt Michael Lindahl, polisområdeschef för Umeå/ Södra Lappland vid Polismyndigheten i Västerbottens län, har försök till brott som kan ha samband med detta skett i städerna Söderhamn, Timrå, Örnsköldsvik, Umeå, Luleå och Boden.

Gärningsmannen utger sig för att vara polis och är enligt målsägande i 40 till 50- års åldern, cirka 170 cm lång och bär kavaj. Han hävdar att han är där för att titta på hur man förvarar sina ägodelar och värdesaker.

På så vis skaffar gärningsmannen sig tillträde till bostaden och kräver sedan att den boende tar fram sina pengar och smycken.

– Det är svårt att hitta de rätta orden för att beskriva vad vi anser om detta tillvägagångssätt och dessutom är det kränkande för de personer som blir utsatta, säger Micael Lindahl, polisområdeschef för Umeå/Södra Lappland.

 

Om någon utger sig för att vara polis så kan man alltid kräva att personen legitimerar sig. Dessutom genomför inte Polisen hembesök på detta sätt för att titta på hur man som privatperson förvarar sina värdesaker.

– Enda gången vi tittar på förvaring är när vi kontrollerar vapenförvaring hos de som innehar ett vapen. Annars rör våra hembesök normalt ett pågående ärende, menar Micael Lindahl.

 

Polisen har tips om misstänkta gärningsmän med koppling till denna typ av brottslighet men vill gärna ha in fler tips och iakttagelser från allmänheten.

Publicerad 2012-01-30 av:

Fakta

Västerbotten – Sveriges tryggaste län

Västerbottens län har Sveriges lägsta anmälda brottslighet och i länet anmäldes föregående år totalt 9 873 brott/100 000 invånare. Motsvarande siffra för landet som helhet var 14 987 brott/100 000 invånare.

Fakta: Polisen
Annonsera