Print Rapportera felRapportera fel Dela på Facebook

Författaren Stig Saeterbakken död

Den norska författaren Stig Saeterbakken är död. Han blev 46 år. Stig Saeterbakken har under årens lopp även gjort sig känd som en kontroversiell debattör. Dödsorsaken är inte känd. (TT Spektra)

Den kontroversielle norska författaren Stig Saeterbakken har avlidit. Han blev 46 år. ”Vi har med stor sorg mottagit budskapet om att Stig Saeterbakken har gått bort i natt”, skriver hans förlag Cappelen Damm på sin Facebook-sida enligt den norska nyhetsbyrån NTB. Dödsorsaken är inte känd.

Stig Saeterbakken debuterade redan som 18-åring med diktsamlingen ”Flytande paraplyer”. Under årens lopp har han även gjort sig känd i Norge som en flitig essäist och debattör i det offentliga rummet där han inte sällan för fram kontroversiella tankar och resonemang.

2009 bjöd Saeterbakken in den ökända förintelseförnekaren David Irving till Norsk Litteraturfestival i Lillehammer. Skriverierna i tidningarna lät inte vänta på sig och Saeterbakken utmålades som den värsta av provokatörer. Författaren har även försvarat rätten till att vara emot homoäktenskap och uttalat sig om positiva effekter av alkoholkonsumtion.

Stig Saeterbakken har gett ut 19 titlar, varav ”Osynliga händer”, ”Lämna mig inte”, ”Sauermugg Redux” och ”Siamesisk” finns utgivna på svenska på Vertigo förlag.

Publicerad 2012-01-25

Annonsera