Print Rapportera felRapportera fel Dela på Facebook

Koka vatten för säkerhets skull

Skellefteås dricksvatten kan vara förorenat med parasiten cryptosporidium, som ger magsjuka. Kommunen rekommenderar nu: Koka dricksvattnet.

Den senaste veckan har två fall av cryptosporodium konstaterats vid Skellefteå lasarett. De senaste veckorna har sjukhuset fått in signaler om att fler än vanligt drabbats av magsjuka med diarréer och ont i magen. Antalet som söker information via sjukvårdsupplysningen har den senaste veckan fördubblats, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

– Vi har startat en utredning, och bett vårdcentralerna vara frikostiga med provtagning de närmaste dagarna. Så att vi kan utreda om det handlar om bakterier, virus eller parasiter.

Man har inte ännu konstaterat varifrån smittan kommer. Livsmedel eller vatten är den vanligaste källa.

– Vi har konstaterat att många är sjuka, vi vet ännu inte vad alla fall beror på. Men cryptosporodium står högt upp på listan över misstänkta.

Viktigast i detta läge är att den som är sjuk stannar hemma, inte lagar mat åt andra och är noggrann med sin handhygien.

– Vi för fortlöpande en dialog med både kommunen och smittskyddsenheten och kommer ut mer mer information under dagen, Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

Uppdatering

Fram till att analysen av vattenproverna är klar rekommenderar Skellefteå kommun att man för säkerhets skull kokar sitt dricksvatten.

– Frågan är högt prioriterad, men ett analyssvar tar en viss tid eftersom vattenproverna ska analyseras i mikroskop, säger Stefan Johansson, vatten- och avfallschef i Skellefteå kommun.

Publicerad 2011-04-19 av:
Jenny Petersson
jenny.petersson@norran.se

Läs våra kommentarsregler

Reaktion

Vad tycker du?

Annonsera