Print Rapportera felRapportera fel Dela på Facebook

Hälsoexpertens lista: Världens nyttigaste mat

Redan trött på semesterns snudd på obligatoriska lådvin och grillade köttbit? Ta en paus och låt den internationellt erkände hälsoprofeten Jonny Bowden guida dig till världens nyttigaste mat.

Visst kan det locka med rosévin och entrecôte men för den som vill ta en paus från den underbara semesterdekadensen finns det alternativ, skriver tidningen Forbes på nätet.

Doktor Jonny Bowden har skrivit böcker som ”The 150 Healthiest Meals on Earth” och ”The Most Efficient Natural Cures on Earth”.

Hans lista över världens nyttigaste mat innehåller en röd tråd: Alla rätter har ett extremt lågt sockerinnehåll.

”Framgångsrika samhällen, såväl moderna som antika, har ofta en låg sockerkonsumtion”, skriver Jonny Bowden på Forbes.com.

Riktig mat, det vill säga naturkost med minimal behandling, innehåller enligt hälsokostexperten ett helt apotek fullt av nyttiga näringsämnen så som enzymer, mineraler, antioxidanter och hälsosamma fetter. 

”Dessa kan lätt hålla dig vid liv och frodas väl över 100 år”, skriver Jonny Bowden i artikeln.

Här är hans tio smartaste livsmedel hämtade från samma källa:

1. BÄR. Lite socker och mycket fibrer! Blåbär sägs öka minneskapaciteten och nya rön visar att exempelvis jordgubbar är nyttigare än man tror. Halten av nyttiga antioxidanter är 5–10 gånger högre än i äpple och de kan minska kolesterolets skadliga effekter på blodkärlen

2. BÖNOR. Innehållet extremt mycket fibrer som hjälper dig att hålla din vikt och motverka diabetes. Ät ett par deciliter bönor och du får i dig en tredjedel av det dagliga rekommenderade fiberintaget. 

3. NÖTTER. Den som äter nötter varje dag minskar risken för hjärtosjukdomar med 30–50 procent.

4. VILDFÅNGAD LAX. Fet fisk från ett kallt hav är rikt på omega 3 som skyddar hjärta och hjärna samt uppges kunna hålla blodtrycket i schack.

5. GRANATÄPPELJUICE. Forskare vid Tel Aviv University kallar granatäpplen för ”naturens eget Viagra” och lär verka blodtryckssänkande.

6. KÖTT. Nötkött från kor som betat gräs har en betydligt bättre fettsammansättning än kött som du köper i livsmedelsbutiken. Gott om omega 3, proteiner och vitamin B12. Du slipper också bismaken av antibiotika!

7. ÄGG. Anses av många som naturens mest perfekta diet. Kalorisnålt och gott om proteiner. Gulan innehåller ämnen som är bra för såväl hjärna som ögon.

8. KÅL. Grönsaker som vitkål, brysselkål och broccoli motverkar cancer och är rika på vitaminer och mineraler. Bra för detox!

9. ÄPPLEN. Påstås motverka såväl lungcancer som diabetes och astma. Ett äpple innehåller så mycket som 5 gram fibrer och har anti–inflammatoriska egenskaper.

10. LÖK OCH VITLÖK. Har en konstaterat skyddande effekt mot exempelvis mag– och prostatacancer. Sägs kunna minska risken att dö i hjärtinfarkt med 20 procent.

Publicerad 2009-07-20 av:
BullsPress Import

Läs våra kommentarsregler

Reaktion

Vad tycker du?

Annonsera