Print Rapportera felRapportera fel Dela på Facebook
/
Folke Lindqvist är kusin med Emma Kildall, som skickade honom boken om Gary i höstas. Leif Lundström är tremänning med Gary. De träffade Garys mamma och syster när de var på besök i Skellefteå. Foto: ULRIKA ANDERSSON. Folke Lindqvist är kusin med Emma Kildall, som skickade honom boken om Gary i höstas. Leif Lundström är tremänning med Gary. De träffade Garys mamma och syster när de var på besök i Skellefteå. Foto: ULRIKA ANDERSSON.

Skellefteåättling kunde ha varit Bill Gates

Hade det inte varit för att Sophia Lundmark från Långbäck utanför Varuträsk hade svarat på en arbetsannons i Kanada kanske vi fortfarande hade tragglat på med datorer stora som rum.

Tanken svindlar och det kanske är att hårdra det, men faktum är att hennes barnbarn startade en revolution inom datorvärlden.

I höstas fick Folke Lindqvist i Skellefteå ett tungt paket från USA.

– Jag trodde först att det var en bibel, säger Folke och slår upp boken på matbordet.

Men det visade sig vara en gåva från hans 90-åriga amerikanska kusin Emma Kildall. Boken "They made America" handlar om de människor som betytt mest för USA:s utveckling och ägnar ett helt kapitel åt hennes son Gary. Hans namn samsas med Fords, Edisons och Disneys.

Enligt boken är Gary Kildall mannen bakom det operativsystem som gjorde det möjligt att bygga de första persondatorerna.

Men först backar vi ungefär ett sekel. Sophia Lundmark hade en bra utbildning men fick bara jobb som hushållerska eller med tungt arbete på ett mejeri i Lövånger. Hon beslutade sig vid 23 års ålder för att åka till släktingar i Edmonton i Kanada och samtidigt svarade hon på en annons om ett jobb.

– Hon behövde bara titta på sin chef en gång för att bestämma sig för att inte ta jobbet. Istället åkte hon tillbaka till Edmonton där hon träffade min pappa, berättar Emma över telefon.

Sophia blev kvar på andra sidan Atlanten till sin död 1979 och besökte bara Sverige ett par gånger. Dottern Emma gifte sig i sin tur med Joseph Kildall, en kapten med norskt ursprung och bosatte sig i Seattle. Familjen drev en navigationsskola som sonen Gary senare undervisade vid.

Enligt boken var Gary ingen stjärna i high school även om han var tekniskt begåvad. Mot sin fars vilja valde Gary att studera vidare vid University of Washington och fick toppbetyg. Han var intresserad av programmeringsspråk och satt nätterna igenom och lekte med de enkla datorer som fanns vid den tiden. Under sina magisterstudier i datavetenskap blev han inkallad att delta i Vietnamkriget men valde mellan att bli officer i flottan och lärare i datavetenskap vid en skola i Monterey i Kalifornien. Han valde det senare men återvände senare till Washington för att få sin doktorsgrad.

Med egen tankemöda skrev han det första operativsystemet, CP/M, för persondatorer. I mitten av 1970-talet startade han ett företag som sålde disketter med CP/M i liten omfattning från ett hörn i sovrummet. Företaget växte och döptes till Digital Research. Snart såldes disketter för 100 000 dollar i månaden. Enligt boken var hans system standard för de flesta persondatorer kring 1980.

Vid samma tid var hårdvaruföretaget IBM ute efter ett operativsystem till sina datorer. Gary fick snart konkurrens av Bill Gates, som grundat det lilla mjukvaruföretaget Microsoft. Bill Gates hade vid tidpunkten inget operativsystem, men lyckades köpa en klonad version av CP/M, som sedermera blev MS-DOS.

Det råder delade meningar om hur det gick till när Bill Gates kammade hem affären framför näsan på Gary. Somliga menar att det var Garys egen förskyllan att han gick miste om tillfället att skriva kontrakt med IBM. Att han helt enkelt inte tog deras erbjudande nog allvarligt. Andra menar att Gary blev snuvad av den mer slipade affärsmannen Bill Gates. En legend har skapats kring händelserna och mycket finns att läsa om saken på Internet.

Hur det nu än var valde Gary att inte processa mot Microsoft eller IBM om copyright på operativsystemet.

– Gary var en mycket snäll och go person. Jag tror det var därför han inte stämde Bill Gates, säger Emma.

Men hela historien var en nagel i ögat på honom under resten av hans liv, det att Gates fick ett erkännande och inte han.

Bill Gates kammade hem miljarderna och skaffade sig tillsammans med IBM monopol på marknaden.

– Det Gary gjorde var verkligen en revolution och den här boken korrigerar historien, säger Emma.

Gary fortsatte att uppfinna och hade det långt ifrån illa ställt med flera egna flygplan, sportbilar, båtar och grandiosa hem. Pengar ska däremot inte ha varit den starkaste drivkraften utan kärleken till arbetet med att skriva koder för datorer.

– Det hände alltid mycket omkring honom. Samtidigt var han en riktig familjeman och hade en härlig humor, säger Emma.

Sommaren 1994 föll han på en grillbar i Monterey och slog sig i huvudet. Han besökte sjukhuset två gånger utan att något fel hittade men avled sedan av en blodpropp endast 52 år gammal.

– Min mamma och Sophia brevväxlade men vi hade tappade sedan kontakten med våra amerikanska släktingar, ungefär vid tiden när Gary dog. Vi fick ett brev från Emma 2005 där hon sökte sina svenska släktingar, säger Folke Lindqvist.

För tre år sedan besökte Emma och dottern Patricia släkten i Sverige, som finns i Skellefteå, Umeå och Mjölby.

Hur känns det att ha ett sådant geni i släkten?

– Det var nog bara en promille som blev så, säger Folke och skrattar.

Publicerad 2009-01-19 av:

Norrans Webredaktion webredaktion@norran.se

Annonsera